Castigatorul celei de a III-a editii a concursului ARS LONGA, VITA BREVIS

Ultimele subiecte
» Tabara de pictura Hobby Art editia de iarna 2017
Vin Ian 06, 2017 10:09 am Scris de arbexartdecor

» SARBATORI SI SARBATORITI
Lun Ian 02, 2017 11:01 pm Scris de crina

» Poezii Katalina
Lun Noi 14, 2016 9:40 am Scris de katalina

» Tabara de pictura Hobby Art editia de iarna 2016
Joi Ian 14, 2016 3:30 pm Scris de arbexartdecor

» Arbex Art Decor te invita la expozitia de pictura ''Natura cu Fluturi''
Sam Oct 31, 2015 6:16 pm Scris de arbexartdecor

» O noua tabara de pictura pentru incepatori
Vin Sept 11, 2015 12:40 pm Scris de arbexartdecor

» Hai sa ne-ntalnim 14 iunie
Mier Iun 17, 2015 10:57 pm Scris de crina

» Tabara de pictura Hobby Art - Apuseni
Joi Iun 04, 2015 3:03 pm Scris de arbexartdecor

» Indian
Sam Mai 02, 2015 8:44 pm Scris de termitawoodworks

» Pirografie I. Tibor
Sam Mai 02, 2015 8:39 pm Scris de termitawoodworks

» lucrare
Sam Mai 02, 2015 8:25 pm Scris de termitawoodworks

» pirografie
Mier Apr 29, 2015 1:05 pm Scris de Vizitator

eMAG

Abstract
PARTENERILink Exchange
Comunitatea Artistilor Plastici Amatori Top66 Statistici
Promovare Gratuita - Top123

Change language forum

Fernando Botero

In jos

Fernando Botero

Mesaj  Eugen MALIC la data de Mar Aug 11, 2009 11:22 am

Ma abat putin de la regula nescrisa a acestui forum de a nu prezenta artisti contemporani, neavand spatiu si timp sa-i prezentam pe toti, poate am fi si subiectivi, si am sa prezint doar un mare artist columbian, Fernando Botero, care face obiectul unui subiect pe care George l-a abordat ( http://artisti-plastici.forumgratuit.ro/totul-despre-arta-corespondenta-speciala-de-la-londra-f4/sculptura-si-arta-monumentala-londoneza-t256.htm ). Doresc ca membrii acestui forum sa-l poata cunoaste mai bine pe artist care din punctul meu de valoare isi are locul cu cinste in aceasta sectiune "Mari pictori straini".
Eugen MALIC

****************************************************

Fernando Botero (*19 aprilie 1932, Medellin/Columbia) este un pictor şi sculptor columbian. Asemenea lui Astor Piazzolla în muzică sau lui Gabriel Garcia Márquez în literatură, Fernando Botero reprezintă în cel mai înalt grad cultura latinoamericană modernă. El însuşi se defineşte drept "cel mai columbian dintre pictorii columbieni".Figurile sale naive, supradimensionate în mod grotesc sunt înţelese ca simboluri ale burgheziei coloniale degenerate. Este imposibil să nu recunoşti, de la prima aruncătură de privire, un tablou al lui Fernando Botero cu personajele sale floride şi opulente, reprezentând în mod metaforic anumite caracteristice ale societăţii contemporane hipertrofice.

Mona Lisa, 1977


Pentru a umple câmpuri vaste de culoare, artistul dilată formele: oamenii şi peisajele capătă dimensiuni insolite, aparent ireale, unde detaliul devine expresia maximă a volumelor. Personajele lui Fernando Botero nu reflectă nici bucurie, nici durere, au privirea pierdută în gol şi sunt imobile, parcă ar fi reprezentări sculpturale. Când pastişează artişti clasici, ca Velasquez sau Caravaggio, tablourile lui sunt executate în spirit de frondă, până la caricatură, ca "Mona Lisa" după Leonardo da Vinci.

Una familia


Biografie

Fernando Botero s-a născut la 19 aprilie 1932 în Medellin, oraş din Columbia (America de Sud). La vârsta de 12 ani, un unchi al lui îl înscrie la o şcoală de toreadori, unde rămâne timp de doi ani. Începând din anul 1948, publică ilustraţii pentru ziarul "El Colombiano" din Medellin.

În casa lui Raquel Vega ,fragment, 1975


Frecventează cafeneaua "Automatica", unde ia contact cu avangarda artistică columbiană, printre care scriitorul Jorge Zalamea. Se mută mai târziu la Bogota, apoi, în 1951, pleacă în Europa, la Paris şi se dedică studiului vechilor maeştri.

Woman Drinking with Cat


Între 1953 şi 1954 călătoreşte în Spania şi Italia, copiind operele unor pictori ca Giotto sau Andrea del Castagno, un exerciţiu de expresie figurativă care va rămâne totdeauna prezentă în creaţiile sale ulterioare.

Una coppia


În 1966 se stabileşte în New York (Long Island) şi se angajează într-o muncă acerbă, încercând mai ales să dezvolte influenţa tot mai puternică, exercitată asupra sa de pictura lui Rubens. Tot în acest timp iniţiază primele lucrări de sculptură.

În sala de baie, 1989


În 1977, la "Muzeul Zea" din Medellin se inaugurează o sală "Fernando Botero" cu şaisprezece opere, în memoria fiului său mort într-un accident. Temele sale devin tot mai variate, stilul rămâne însă neschimbat. Expoziţiile din Germania (1986) şi Statele Unite înregistrează mult succes, săptămânalul american "Time" îi consacră o cronică elogioasă.

Velazquez


Călătoreşte neîntrerupt între New York, Columbia şi Europa, organizând expoziţii personale de pictură şi sculptură în New York, Bogota, Elveţia şi Orientul Mijlociu. Stilul lui Fernando Botero se afirmă şi se definitivează, realizând o sinteză dorită, începând cu lucrările de debut. Operele sale sunt achiziţionate de cele mai importante muzee de artă modernă din lume sau de colecţionari particulari.


Sculptura

Lucrare amplasata in Plaza de Santo Domingo en Cartagena


"Jardín Ebisu" , amplasata in Tokio


Bust, amplasata in Buenos Aires (Parque Thays, Recoleta). Argentina


The Roman Warrior, amplasata in Yerevan

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Fernando_Botero

_________________
http://www.eugenmalic.ro
avatar
Eugen MALIC
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 490
Data de inscriere : 14/06/2009
Localizare : MEDGIDIA

http://www.eugenmalic.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum