Castigatorul celei de a III-a editii a concursului ARS LONGA, VITA BREVIS

Ultimele subiecte
» Tabara de pictura Hobby Art editia de iarna 2017
Vin Ian 06, 2017 10:09 am Scris de arbexartdecor

» SARBATORI SI SARBATORITI
Lun Ian 02, 2017 11:01 pm Scris de crina

» Poezii Katalina
Lun Noi 14, 2016 9:40 am Scris de katalina

» Tabara de pictura Hobby Art editia de iarna 2016
Joi Ian 14, 2016 3:30 pm Scris de arbexartdecor

» Arbex Art Decor te invita la expozitia de pictura ''Natura cu Fluturi''
Sam Oct 31, 2015 6:16 pm Scris de arbexartdecor

» O noua tabara de pictura pentru incepatori
Vin Sept 11, 2015 12:40 pm Scris de arbexartdecor

» Hai sa ne-ntalnim 14 iunie
Mier Iun 17, 2015 10:57 pm Scris de crina

» Tabara de pictura Hobby Art - Apuseni
Joi Iun 04, 2015 3:03 pm Scris de arbexartdecor

» Indian
Sam Mai 02, 2015 8:44 pm Scris de termitawoodworks

» Pirografie I. Tibor
Sam Mai 02, 2015 8:39 pm Scris de termitawoodworks

» lucrare
Sam Mai 02, 2015 8:25 pm Scris de termitawoodworks

» pirografie
Mier Apr 29, 2015 1:05 pm Scris de Vizitator

eMAG

Abstract
PARTENERILink Exchange
Comunitatea Artistilor Plastici Amatori Top66 Statistici
Promovare Gratuita - Top123

Change language forum

Aventura in Valea Cernei pe urmele lui Hersules

In jos

Aventura in Valea Cernei pe urmele lui Hersules

Mesaj  Vizitato la data de Mar Sept 08, 2009 11:15 am

Doresc sa va ofer mai multe informatii despre Baile Herculane si Valea Cernei pentru cei intersati de aceasta zonadin Sudul Banatului. Pentru o mai bună întelegere, contează foarte mult poziţionarea dumneavoastră şi anume să aveţi în faţă obiectivul turistic principal la orice accesare a ghidului . Nu uitaţi harta, pe care aveţi numerotarea obiectivelor turistice din traseu! Marturiile acestei legende le gasim pe o tabula votiva aflata in custodia unui muzeu din Viena si respectiv intr-o scrisoare manuscris trimisa de un mesenger imparatului Franz Iosef impreuna cu descrierea detaliata a zonei.

Nu degeaba romanii descoperind apele termale si asezarea din jurul lor i-au dat numele de apele sacre ale lui Hercules iar asezarea a luat denumirea mai tirziu prin decret al imparatului austriac de Herculesbad ( Baile lui Hercules) intrind definitiv in toponomia asezarilor europene de care toata lumea stie fiind un brand, un brand pe care noi toti din aceasta zona si nu numai il exploatam la maximum.
Este un factor de reflexie si pentru regindirea managimentului turistic in zona

Hercules, în drumul său spre Caucaz, în căutarea lânei de aur, împreuna cu argonauţii săi ar fi trecut prin zonă urcând pe Dunăre în sus. Pe vremea aceea Dunărea avea un alt curs faţă de cel de astăzi, prin Iugoslavia, curgând în Adriatica., Hercules şi argonauţii săi ar fi ajuns la cataracta de pe Dunăre - Cazanele Dunării. Aici s-ar fi oprit pentru a încerca trecerea corăbiei deasupra cataractei.

Până la găsirea unei modalităţi de a trece corabia deasupra cataractei, Hercules ar fi plecat pe Cerna în sus şi ar fi ajuns la Herculane unde s-a întâlnit cu Corcoaia, o batrână care locuia în zona Platoului Coroninii Aceasta, väzându-l vlăguit, i-ar fi spus sa intre in apa unui izvor ce se afla in vale sa se mai indrazveneasca . apoi a mai spus ca si cei doi fi ai sai intrau in apa izvoarelor dupa ce terminau munca cimpului iar dupa baia in apa calda erau mai vigurosi si ca localnicii cind erau bolnavii sau aveau animale bolnave, ranite sau muscate de serpi veninosi faceau baie in aceste izvoare iar dupa ce ieseau afara si ei si animalele se vindecau complet..

Batrina i-a povestit lui Hercules despre un balaur care venea si se scalda aici in vale.iar cind isi lua zborul de pe pamint scuturindusi aripile stropi de apa cadeau de sus din cer ca o perdea de ploaie formind o cascada in munte numita Cascada Vinturatoarea.
Tot aici i-a aparut si tatal sau Zeus in cale spunind-i sa nu uite niciodata ca pericolul cel mai mare vine de sus din cer de la mama sa vitega Hera stiut fiind ca aceasta nu-l avea la inima datorita faptului ca Zeus avusese o legatura amoroasa cu o paminteaca din care se nascuse Hercules..In locul in care a aparut Zeus a ramas o stinca enorma sub forma unui deget urias care are aratatorul indreptat in sus spre cer numindu-se Degetul lui Hercules..
Stinca se observa foarte bine dupa masa cind soarele bate puternic in ea din Strada Zavoiului. Reluându-şi drumul, Hercules ajunse intr-un loc salbatic numit Piatra Puscata

Tot acolo s-a întâlnit cu un localnic, acesta aflind ca este Hercules i-a cerut ajutorul pentru a omorî un balaur care îsi avea vizuina lângă Izvoarele.Cernei si care le producea mari necazuri.Hercules i-a ascultat rugămintea şi a pornit în căutarea balaurului dar inainte se a parasi locul Hercules ca sa nu uite pe unde a venit a facut un semn cu coada maciucii in peretele de stinca Hercules ajunse în sat care era fortificat şi bine apărat.
Din discuţia avută cu căpetenia satului, aceasta i-a povestit de necazul lor şi anume că de fiecare dată când ieşeau din sat şi se duceau la munca câmpului balaurul venea şi îi omora, distrugându-le şi recoltele.Pentru ca să nu mai aibă probleme cu balaurul ei trebuiau să dea în mod regulat câte o copilă din sat pe care o legau de un stâlp, care se afla chiar pe buza unei prăpastii. Balaurul venea şi o lua, astfel sătenii aveau linişte un timp

Era un adevarat ritual pentru ca oamenii nu stiau ce sa faca sa se bucure pentru ca scapau de necaz o vreme sau sa plinga dupa copila data de nevoie balaurului. Hercules se hotărăşte să omoare balaurul şi organizează o pânda folosind drept momeala o fata din sat. În momentul când balaurul veni sa ia fata de pe stâlp, Hercules îi apăru în cale şi îi dădu o lovitură puternică cu măciuca, dar aceasta sare din solzii balaurului în munte, retezând jumătate din vârful acestuia. De aici vine numele de Muntele Retezat.
Apoi balaurul naucit de lovitura o lua pe Cerna in jos si intra in Cheile Corcoaiei locul fiind strimt balaurul ramase blocat dar Hercules ocoli muntele iesindu-i in cale. Se spune ca acolo in chei in locul ala strimt Hercules se propti atit de tare sa dea lovitura de gratie incit piciorul i-a intrat in stinca, urma acestuia o vedem si astazi .

Balaurul de durere si aproape pe moarte se zvircoli asa de tare incit reusi sa iasa din strimtoare si intra in locul unde isi avea vizuina. In locul lui au ramas urmele luptei, muntele despicat in doua ,scobiturile rotunde din peretii de stinca si despicatura verticala prin care abia se intrevede un colt de cer undeva sus de tot, e lasata de maciuca . Hercules il urmari si ii aplica ultima lovitura omorindu-l, singele tisnindu-i cu putere, formind izvoarele - Izbucul Cernei iar ultima suflare iesindu-i intr-un virf de munte, in locul stiut astazi de Grota cu Aburi si in avenele si pesterile din jur.
Legenda mai spune in continuare ca in timpul luptei cu balaurul, fata care fususe folosita ca momeala, speriata, a trecut riul Cerna in Cheile Tasnei ascuzinduse intr-o grota. dar din cauza luptei dintre balaur si Hercules si a zguduiturilor pamintului intrarea in grota a fost astupata de stincile masive pravalite de pe versanti .Hercules ia auzit tipetele disperate si sa apucat sa elibereze intrarea grotei.insa un bloc enorm de piatra era chiar pe intare .Hercules a incercat cu forta lui recunoscuta sa-l dea la o parte dar nu reusi Atunci lua maciuca si-l sparse in doua dar si o parte din grota ,.apoi lua bucatile de stinca si le arunca atit de departe ca una dintre ele ajunse in mijlocul riului Cerna in locul numit La Bobot. Apa a fost oprita de stinca , trecind peste ea formind casacada Bobot din Valea Cernei .

Locul in care a fost grota si spartura de maciuca , este stiut de oameni de Gaura Fetei si se poate vedea din poteca care trece pe deasupra .
Dupa lupta cu balaurul Hercules trecind pe linga izvoarele de apa miraculoasa in drumul lui spre Dunare unde il asteptau argonautii isi aduse aminte de vorbele batrinei Corcoaia . Se hatari sa intre în unul din izvoarele termale, apoi ieşind de acolo şi-a dat seama că într-adevăr batrâna a avut dreptate, forţele i-au revenit ca prin minune iar rănile din lupta cu balaurul i s-au vindecat pe loc
autor legenda Barbu Gheorghe

Sint locuri frumoase si in Romania care oricind pot concura cu alte destinatii din lume numai ca mai trebuiesc si cautate.
Astept opiniile voastre daca doriti informatii va astept mesajul
www.carpati-valea-cernei.com

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Aventura in Valea Cernei, pe urmele lui Hercules

Mesaj  Vizitato la data de Mier Sept 09, 2009 4:10 pm

Va propun un altfel de turism timp de o saptamina plecind din Cazanele Dunarii ajugind pina la Izvoarele Cernei linga Retezat.Turul acesta il puteti face integral cu masina. in care folositi logistica din zona(pensiuni,hoteluri,cabane ,etc), logistica personala (rulota,echipamente individuale) dar si multa imaginatie si spirit de aventura. Va las sa va convingeti singuri.
In acest tur puteti folosi sigur tehnicile de alpinism atit cit se poate,speologie
inotul,caiacul daca il aveti in echipamentul individual,invatati tehnici de orientare si supravituire , fotografiere sau filmari , etc
Va propun un altfel de turism timp de o saptamina plecind din Cazanele Dunarii ajugind pina la Izvoarele Cernei linga Retezat.Turul acesta il puteti face integral cu masina. in care folositi logistica din zona(pensiuni,hoteluri,cabane ,etc), logistica personala (rulota,echipamente individuale) dar si multa imaginatie si spirit de aventura. Va las sa va convingeti singuri.
In acest tur puteti folosi sigur tehnicile de alpinism atit cit se poate,speologie
inotul,caiacul daca il aveti in echipamentul individual,invatati tehnici de orientare si supravituire , fotografiere sau filmari , etc
Mai multe informatii pe portalul carpati valea cernei unde imi gasiti siteul cu acelasi nume

Programul este o sapatamini sau mai mult stucturat pe trei etape
1.Cazanele Dunarii 2 zile
2.Baile Herculane si zone limitrofe 3 zile
3.Valea Cernei 2 zile

Se püoate restructura si la mai putine zile renuntind la anumite etape din program.
Fiecare etapa rinde anumite parte din legenda deci si obiective turistice.
Deplasaraea in teren se poate face cu masina personala sau organizat cu un alt mijloc de tranbsport
Programul poate fi facut individual,pe grup adhoc,sau grupuri organizater incluzind si elevii sau copii..Ultimul pe baza de programare din timp..Masa se poate lua la pensiune,(daca sint mai multe persoane) sau la un alt restaurant din zona.
Programul nu este structurat numai pe anumita perioada a anului. Acesta fiind valabil pe data nedefinita.
Detali din program,organizare etc le aflati in prima zi din sejur.
Sint locuri frumoase si in Romania care oricind pot concura cu alte destinatii din lume numai ca mai trebuiesc si cautate

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Aventura in Valea Cernei. Pe urmele lui Hercules.

Mesaj  Adi Sabau la data de Sam Sept 12, 2009 10:23 pm

Frumos de tot! Multumim ! ... mai pune ...!!! ..Smile
Nu stiam legenda ... !!!

Daca am noroc (si nu ma minte un prieten), s-ar putea ca in octombrie sa-mi petrec o saptamana intr-o cabana pe Vale ...! .. tine-mi pumnii sa am noroc!!!

Daca ajung acolo, cand ma intorc initiez un al doilea concurs de creatie ...!!!!! ... Laughing
avatar
Adi Sabau
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 601
Data de inscriere : 26/07/2009
Varsta : 57
Localizare : Timisoara

http://www.myspace.com/shamballamusic

Sus In jos

Re: Aventura in Valea Cernei pe urmele lui Hersules

Mesaj  GEORGE la data de Dum Sept 13, 2009 9:27 am

Adi Sabau a scris: Daca am noroc (si nu ma minte un prieten), s-ar putea ca in octombrie sa-mi petrec o saptamana intr-o cabana pe Vale ...! .. tine-mi pumnii sa am noroc!!!Daca ajung acolo, cand ma intorc initiez un al doilea concurs de creatie ...!!!!! ... Laughing

Si eu iti tin pumnii ! . Abia astept sa savurez imagini cu padurile din Romania . Adevarul este ca avem o tara frumoasa, pacat ca ....

_________________
Creez ,...deci exist !
avatar
GEORGE
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 2871
Data de inscriere : 15/06/2009
Localizare : LONDON - UK

Sus In jos

Aventura in Valea Cernei. Pe urmele lui Hercules

Mesaj  Vizitato la data de Mier Sept 16, 2009 2:18 pm

Ne bucuram ca puteti sa ne vizitati. acum in perioada asta este cel mai frumos si peisajul se schimba. Este interesant pentru ca nu gasim aceeasi imagine in tot anul. Fiecare anotimp are farmecul sau. O sa va convingeti..

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Re: Aventura in Valea Cernei pe urmele lui Hersules

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum