Castigatorul celei de a III-a editii a concursului ARS LONGA, VITA BREVIS

Ultimele subiecte
» Tabara de pictura Hobby Art editia de iarna 2017
Vin Ian 06, 2017 10:09 am Scris de arbexartdecor

» SARBATORI SI SARBATORITI
Lun Ian 02, 2017 11:01 pm Scris de crina

» Poezii Katalina
Lun Noi 14, 2016 9:40 am Scris de katalina

» Tabara de pictura Hobby Art editia de iarna 2016
Joi Ian 14, 2016 3:30 pm Scris de arbexartdecor

» Arbex Art Decor te invita la expozitia de pictura ''Natura cu Fluturi''
Sam Oct 31, 2015 6:16 pm Scris de arbexartdecor

» O noua tabara de pictura pentru incepatori
Vin Sept 11, 2015 12:40 pm Scris de arbexartdecor

» Hai sa ne-ntalnim 14 iunie
Mier Iun 17, 2015 10:57 pm Scris de crina

» Tabara de pictura Hobby Art - Apuseni
Joi Iun 04, 2015 3:03 pm Scris de arbexartdecor

» Indian
Sam Mai 02, 2015 8:44 pm Scris de termitawoodworks

» Pirografie I. Tibor
Sam Mai 02, 2015 8:39 pm Scris de termitawoodworks

» lucrare
Sam Mai 02, 2015 8:25 pm Scris de termitawoodworks

» pirografie
Mier Apr 29, 2015 1:05 pm Scris de Vizitator

eMAG

Abstract
PARTENERILink Exchange
Comunitatea Artistilor Plastici Amatori Top66 Statistici
Promovare Gratuita - Top123

Change language forum

Radu Horobăţ şi mirajul compoziţiilor abstracte

In jos

Radu Horobăţ şi mirajul compoziţiilor abstracte

Mesaj  Eugen MALIC la data de Dum Mar 14, 2010 6:50 am

Galeria de Artă „Amfora” din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Constanţa găzduieşte, timp de două săptămâni, o expoziţie de pictură aparte, semnată de prof. Radu Horobăţ. Cea de-a doua expoziţie personală de pe simezele „Amforei” a venerabilului profesor este tonică şi explozivă, dar şi meditativ-nostalgică.


prof. Radu Horobăţ

La vernisajul care a avut loc, joi seară, au participat, în număr mare, foştii săi elevi care îi poartă un adânc respect, deşi, cu timpul, s-au dedicat altor domenii, precum ingineria sau medicina, prieteni de suflet şi colegi de la Asociaţia Artiştilor Plastici „Amfora”, printre care s-au aflat preşedintele fondator, Paul Teodorescu şi actualul preşedinte Vasilica Pop.


Paul Teodorescu

În cea mai recentă expoziţie, reunind 65 de lucrări a lui Radu Horobăţ, există, după cum a remarcat şi criticul de artă Florica Cruceru, compoziţii care epatează prin culorile puternice, dar şi picturi care prezintă peisaje dobrogene, precum şi oamenii şi locurile tărâmului natal, care vin să estompeze elanul discursiv al acestui artist complex. Structurată pe mai multe teme, fiecare dintre acestea impunând o manieră aparte de abordare ce reflectă stilul personal al artistului, expoziţia lui Radu Horobăţ este dinamică, iar pe alocuri, trimite la meditaţie. Lumina specifică Dobrogei, acestui spaţiu care l-a format, dar şi amintirile copilăriei, zugrăvite în „Cai pe plajă” sau „Iapa cu mânzul său”, reflectă universul interior al artistului.

Există, în această expoziţie, picturi care se trag din constructivism, din realismul imediat, dar şi pânze care încearcă să abolească figurativul, încercând să-l redea prin pete de culoare care sugerează”, a apreciat criticul de artă Florica Cruceru. În cea mare parte din lucrările profesorului Radu Horobăţ, realul este transformat în pictural, din punct de vedere cromatic şi al formelor. Lucrările nonfigurative ale lui Radu Horobăţ care pleacă de la real - „Compoziţie modernă”, „Amfore şi marea”, „Iarna în peninsulă”, „La plajă”, „Ferăstrăul” - captează atenţia prin armonii cromatice nebănuite şi echilibrul părţilor componente. Un alt loc aparte în expoziţia profesorului Radu Horobăţ îl ocupă nudurile artistice. „Am vrut, de data aceasta, să fac altceva. Am mers pe compoziţii cu oameni şi compoziţii cu artă abstractă. Fiecare compoziţie are la bază un adevăr, redă oameni, peisaje, stări de suflet, şi nu naturi statice”, a mărturisit artistul.

La cei 71 de ani ai săi, prof. Radu Horobăţ încă îi iniţiază pe cei mici în tainele picturii. Sunt un profesor foarte vechi, dar nu învechit. Mă documentez mult, mai ales acum, cu noile programe ale Ministerului Educaţiei, a specificat Radu Horobăţ.

Artistul a urmat cursurile Liceului de Arte Plastice „Octav Băncilă“ din Iaşi, iar din 1966, de când a absolvit Facultatea de Arte din acelaşi oraş, s-a dedicat carierei didactice, fiind un apreciat şi respectat profesor de desen - specializarea pictură pe sticlă -, la Palatul Copiilor Constanţa. Între anii 1970 şi 1989, Radu Horobăţ, care l-a avut profesor pe marele Corneliu Baba, a participat cu lucrări de pictură la expoziţiile de grup ale profesorilor de desen din Constanţa, la saloanele artiştilor plastici (1969-1980), dar şi la o expoziţie de grup a Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti.


Sursa: Mirela STÎNGĂ, http://www.telegrafonline.ro/1268431200/articol/115200/radu_horobat_si_mirajul_compozitiilor_abstracte.html

_________________
http://www.eugenmalic.ro
avatar
Eugen MALIC
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 490
Data de inscriere : 14/06/2009
Localizare : MEDGIDIA

http://www.eugenmalic.ro

Sus In jos

Re: Radu Horobăţ şi mirajul compoziţiilor abstracte

Mesaj  Vizitato la data de Mier Sept 08, 2010 8:33 am

Interesant, m-am simtit bine citind articolul

Vizitato
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum