ARTISTI PLASTICI
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Castigatorul celei de a III-a editii a concursului ARS LONGA, VITA BREVIS

Ultimele subiecte
» Tabara de pictura Hobby Art editia de iarna 2017
Ce este arta ? EmptyVin Ian 06, 2017 10:09 am Scris de arbexartdecor

» SARBATORI SI SARBATORITI
Ce este arta ? EmptyLun Ian 02, 2017 11:01 pm Scris de crina

» Poezii Katalina
Ce este arta ? EmptyLun Noi 14, 2016 9:40 am Scris de katalina

» Tabara de pictura Hobby Art editia de iarna 2016
Ce este arta ? EmptyJoi Ian 14, 2016 3:30 pm Scris de arbexartdecor

» Arbex Art Decor te invita la expozitia de pictura ''Natura cu Fluturi''
Ce este arta ? EmptySam Oct 31, 2015 6:16 pm Scris de arbexartdecor

» O noua tabara de pictura pentru incepatori
Ce este arta ? EmptyVin Sept 11, 2015 12:40 pm Scris de arbexartdecor

» Hai sa ne-ntalnim 14 iunie
Ce este arta ? EmptyMier Iun 17, 2015 10:57 pm Scris de crina

» Tabara de pictura Hobby Art - Apuseni
Ce este arta ? EmptyJoi Iun 04, 2015 3:03 pm Scris de arbexartdecor

» Indian
Ce este arta ? EmptySam Mai 02, 2015 8:44 pm Scris de termitawoodworks

» Pirografie I. Tibor
Ce este arta ? EmptySam Mai 02, 2015 8:39 pm Scris de termitawoodworks

» lucrare
Ce este arta ? EmptySam Mai 02, 2015 8:25 pm Scris de termitawoodworks

» pirografie
Ce este arta ? EmptyMier Apr 29, 2015 1:05 pm Scris de Vizitator

eMAG

Abstract
PARTENERI







Link Exchange
Comunitatea Artistilor Plastici Amatori Top66 Statistici
Promovare Gratuita - Top123

Change language forum

Ce este arta ?

3 participanți

In jos

Ce este arta ? Empty Ce este arta ?

Mesaj  GEORGE Lun Iun 22, 2009 7:33 pm

Aceasta intrebare aparent fara raspuns starneste o alta : este nevoie de o definitie ? Chiar daca este greu sa gasesti un raspuns universal valabil ,arta exista. Si mai mult decat atat, avem nevoie de arta. Atunci cand intram intr-un muzeu sau rasfoim un album vrem sa vedem tablouri si sculpturi, nu marfuri, lucrari de amatori sau insailari stangace, perfecte pentru a exemplifica ridicolul. Si de cele mai multe ori nici nu suntem dezamagiti, chiar daca uneori dam peste piese care nu ne plac, pe care nu le intelegem sau pur si simplu le calificam drept "oribile". Dar faptul ca ne asteptam sa vedem tablourile frumos inramate si statuile pe un piedestal, reticenta cu care intampinam manifestarile de arta neconventionala, intregul ritual de gesturi si atitudini la care recurgem pe nesimtite in fata artei sunt reactii naturale sau conventii in care nu credem ? Reactia in fata artei a consumatorului ocazional nu este atat nativa, cat dobandita. Este necesara o educatie elementara in domeniul artistic pentru a decela intre arta si prost gust, intre kitsch si valoare. Unele lucrari exprima idei semnificative, altele nu. Nici aspectul comercial al artei nu poate fi trecut lesne cu vederea, in conditiile in care piata de arta a cunoscut incepand cu secolul trecut o crestere geometrica, sumele vehiculate depasind orice estimari, iar arta devenind un domeniu de investitii serioase. Nu mai este de mirare astazi ca oamenii de afaceri importanti sa fie interesati si de arta, fie din pasiune, fie pentru siguranta pe care o ofera aceasta in domeniul valorilor perene. Un artist bine cotat pe aceasta piata, indiferent daca are sau nu un agent, se va "vinde" cu mult mai multa grija, desfasurand o campanie de marketing care ar putea rivaliza cu cele organizate de firme prestigioase. Desi o definitie a artei, clara, concisa si general valabila ar putea parea o buna idee, iar filosofii si in special esteticienii au incercat sa o gaseasca, este posibil sa creezi si sa te bucuri de arta fara a aplica o asemenea definitie. Artistii par mai curand preocupati de transpunurea ideilor decat de incadrarea in definitii si canoane strice. Inovatiile si o anumita rebeliune estetica nasc opere si curente remarcabile. Din pacate timpul decide in ultima instanta cine este un artist valoros si cine nu, dealerii, colectionarii si galeriile preferand sa sustina valorile consacrate pentru a fi siguri de castig. Ideile avangardiste si operele inspirate de acestea au fost intotdeauna privite initial cu reticenta sau chiar cu ostilitate, pentru ca doar dupa decenii sa fie reconsiderate. Ce trebuie retinut este ca arta e o categorie ale carei limite sunt in continua schimbare, nu doar la nivelul definitiei generale, ci si la cel al subdiviziunilor. In ultima instanta publicul este cel care hotaraste ce productii sunt artistice si care dintre ele vor rezista ca etaloane si nu ca simple curiozitati.


Sursa ; http://www.artline.ro/Ce_este_arta_-12836-1-n.html
GEORGE
GEORGE
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 2871
Data de inscriere : 15/06/2009
Localizare : LONDON - UK

Sus In jos

Ce este arta ? Empty Arta si jocul

Mesaj  GEORGE Mar Iun 23, 2009 9:32 am

Ce-a mai frumoasa exprimare a gandurilor omului este arta. Inceputurile ei se pierd in negura istoriei. In perioada actuala cunoastem toate etapele prin care a trecut arta. Stim ca oamenii preistorici isi exprimau credintele, sentimenetele si isi descriau modul de viata si lasau o mostenire urmasilor prin arta. O dovada clara a acestui lucru sunt picturile rupestre din pesteri cum ar fi cea de la Lascaux din Franta, dar si micile statuiete sau grupurile statuare exempli gratia Ganditorul de la Hamangia .
Mereu arta s-a aflat in stransa relatie cu tehnologia, amandoua au evoluat cam in acelasi timp. Dupa perioada preistorica a urmat epoca infloritoare a antichitatii care a dat frau liber sentimentelor artistilor. Acestia ca si inaintasii lor nu creau din cauza ca erau obligati. Le facea placere acest lucru. Ii incanta faptul ca trebuie sa copieze natura care era si inca este foarte frumoasa. Artistii de atunci ca si cei de azi intrau intr-o stare asemanatoare transei cand creau si redeveneau pentru scurte momente copii fiind exact ca ei in momentele lor de joaca, atunci cand se cred atotputernici si omiscienti peste taramul lor imaginar. Astfel exista o relatie stransa intre arta si joc. Actul creator devenind modul de relaxare si dezvoltare gandirii creatorului, in acelasi fel in care pentru un copil joaca in delecteaza dar il si invata lucruri noi in acelasi timp.
Cu cat lucreaza mai mult, artistul incepe sa-si iubeasca creatia,sa o divinizeze sau sa se indragosteasca de ea intocmai ca Pigmalion.
In timp arta s-a diversificat avand astfel mai multe ramuri: pictura, sculptura, mozaicul, arhitectura, literatura, muzica, teatrul si altele care au fost infloritoare in timpul antichitatii.
Dar omeniarea a avut si perioade in care arta atat de necesara dezvoltarii omului a decazut. Mileniul marilor migratii numit si mileniul intunecat, nu ne-a lasat capodopere demne de predecesorii antici demonstrand dictonul latin sic transit gloria mundi(asa trece gloria mundi). Oamenii din acea perioada au distrus aproape tot ce insemna arta. Nici scrieri de valoare literara nu avem din epoca aceea, acest fapt contrastand cu mariile opere antice “Iliada”, “Odiseea”, “Eneida”, “Epopeea lui Ghilgames”, “Ramayana si Mahabharata”.
Dar dupa perioada intunecata a urmat renascentismul marcat de umanism, perioada in care arta prin toate ramurile ei s-a dedicat sufletului omenesc si naturii pentru a infrumusta viata tuturor popoarelor dar si pentru ca naturalia non sunt turpia(cele naturale nu sunt rusinoase). Artistii din acea epoca au lasat capodopere in toate domeniile: arhitectura (exempli gratia Capela Sixtina), pictura (e.g.Gioconda de Leonardo da Vinci), literatura (e.g “Utopia” de Thomas Morus, “Principele” de Nicolo Machiaveli, “Gargantua si Pantagruel” de Francoi Rablais, “Elogiul nebuniei” de Erasmul din Rotterdam).Dupa epoca renascentismului au urmat numeroase alte curente artistice care s-au manifestat in toate ramuriele artei.
De la primele forme de arta menirea asrtistului a fost aceea de a se face util semenilor creand pentru ei ceva frumos care sa le incante sufletul sau sa le explice ceva sa-i invete lucruri noi, sa le fie de folos in viata, sa infrunte problemele mai usor. Oamenii de rand lipsiti de talent artistic au apreciat atat creatiile cat si creatorul. Ei au realizat ca in strafundurile artei exista ceva deosebit ce trebuie cercetat indelung si inteles. Acel mister al artei trebuie privit din mai multe unghiuri si de multe ori trebuie explicat de artist pentru a intelge mesajul transmis.
Artistii intotdeauna ne-au uimit, deschizandu-ne orizonturi noi spre alte lumi si nu si-au renegat creatiile chiar daca erau consideratii de unii fantezisti. Un exemplu elocvent este Jules Verne care a scris despre submarine cu aproximativ 100 de ani inainte de inventarea lor.
Deoarece artistii creaza din placere actul creatiei poate si considerat un joc. Ii seama foarte mult deoarece creatorul daca nu picteaza, nu scrie sau nu sculpteaza se simte ca un copil caruia i s-a interzis jocul, caruia i s-au inchis orizonturile si prin urmare devine un om trist fara pofta de viata si aproape mort. Jocul artistilor este sugerat in multe moduri, cateodata direct( un tablou care descrie un joc de copii este un dublu joc-amintirile poetului din copilarie si jocul creatiei; cartile descriu jocuri de orice feluri: de copii, de razboi, de cuvinte, jocuri pentru oameni mari. Uneori artistii isi descriu insasi jocul lor)
Artistii ca si copii isi vad “joaca” precum ceva serios, care trebuie pus inaintea altor lucruri. De multe ori ei ne sugereaza jocul lor prin anumite simboluri, prin cuvinte cheie in operele literare care ne fac sa ne gandim ore intregi la intelesul unei fraze anume, astfel, creatorul jucandu-se cu gandirea noastra.
O deosebire importanta intre om si animal este arta. Specia umana are arta in sange. Prin aceasta filiera copilul isi exprima mai bine sentimentele, gandurile si totodata isi dezvolta simtul pentru frumos. Copii picteaza, desenaza, construiesc castele din nisip sau din pamant, modeleaza diferite figurine din plastilina sau din lut, incercand astfel sa se exprime si sa imite natura. Din aceasta cauza copii sunt incurajati sa isi dezvolte talentul la gradinita si apoi in scoala primara si in gimnaziu. Daca ei, copii isi descopera o vocatie in arta pot imbratisa mai departe meseria de pictor, scriitor, arhitect, sculptor. Dar exista si persoane fara talent dupa cum spuneau latinii non omnia possum omnes(nu toate le putem toti) care isi cauta o meserie cu profil realist.
La prima vedere diferenta dintre ludic si matur este precum cea de la cer la pamant pentru ca oamenii ajunsi la maturite uita sa se joace, adica uita sa se deconecteze de problemele vietii. Acesti “oameni maturi” isi uita de fapt originile astfel devenind in anumite cazuri mult mai vulnerabili decat copii ei dispretuiesc pe homo ludens (omul care se joaca) considerandu-l inapoiat. Ei nu vad defapt ca jocul este ceva necesar. Prin joc ei inteleg ceea ce fac copii nu vor sa vada ca aceasta joaca poate evolua si se poate adapta la diferite varste. Prin urmare diferenta dintre ludic nu este chiar asa de mare, noi suntem aceia care dam in mintea noastra o definitie denaturata jocului. Astfel chiar daca se joaca ei nu recunosc acest lucru si din motive sociale dau alte nume jocurilor.
Concluzia este ca arta si jocul desi nu sunt sinonime sunt inrudite si se intrepatrund. Desi nu vrem sa recunoastem, acestea doua au ajutat foarte mult la progresul omenirii de-alungul miilor de ani. Si datorita lor oamenii au un simt dezvoltat al frumosului.
GEORGE
GEORGE
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 2871
Data de inscriere : 15/06/2009
Localizare : LONDON - UK

Sus In jos

Ce este arta ? Empty Arta contemporana

Mesaj  Bogdan Mier Mai 26, 2010 6:56 am

Dupa DADA, ready-madeurile lui picasso si dripping apare asta

Ce este arta ? Swirl

si asta

Ce este arta ? Frontvlk
Bogdan
Bogdan
Moderator
Moderator

Numarul mesajelor : 65
Data de inscriere : 28/12/2009
Localizare : bucuresti

Sus In jos

Ce este arta ? Empty Re: Ce este arta ?

Mesaj  Adi Sabau Vin Mai 28, 2010 11:03 pm

GEORGE a scris:
...Un artist bine cotat pe aceasta piata, indiferent daca are sau nu un agent, se va "vinde" cu mult mai multa grija, desfasurand o campanie de marketing care ar putea rivaliza cu cele organizate de firme prestigioase. ...

Sa nu facem confuzie intre arta si marketingul artei.

Prima idee e subtila, sublima si unica in sinea ei, iar a doua tine de piata, bursa, smecheri, lovele si curente mai mult sau mai putin autentice..!

In ceea ce ma priveste, sunt conservator si fan al asa-numitei "arte regale" .. (!!!)

.. adica iubesc arta autentica. Cea care implica talent, tendinta spre frumos si bun-gust.
Adi Sabau
Adi Sabau
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 601
Data de inscriere : 26/07/2009
Varsta : 63
Localizare : Timisoara

http://www.myspace.com/shamballamusic

Sus In jos

Ce este arta ? Empty Re: Ce este arta ?

Mesaj  Bogdan Sam Mai 29, 2010 8:00 am

Nu stiu ce inseamna "arta regala", poate poti sa dezvolti putin. Pe lumea asta sunt sigur de un singur lucru, anume ca nu trebuie sa fiu sigur de nimic. Notiuni ca "autentic", "talent" , "bun-gust", "frumos" sunt extrem de relative, dupa principiul "nu-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie".

Ps. Am uitat sa mentionez ca cele doua de mai sus sunt poze de presa ale deversarii de petrol din golful mexic, luate din avion. Cred ca de la reuters.
Bogdan
Bogdan
Moderator
Moderator

Numarul mesajelor : 65
Data de inscriere : 28/12/2009
Localizare : bucuresti

Sus In jos

Ce este arta ? Empty Re: Ce este arta ?

Mesaj  GEORGE Dum Mai 30, 2010 12:16 pm

Bogdan a scris:Nu stiu ce inseamna "arta regala", poate poti sa dezvolti putin.

O sa incerc eu sa-l ajut pe Adi si sa definesca ,,ARTA REGALA" Very Happy



,,Arta este, în esenţă, cea mai profundă expresie a creativităţii umane". Atunci, Arta Regala ar fi o parte a creativităţii, o parte a lucrurilor făcute de om.
Prin modul său de manifestare, arta poate fi considerată şi ca o formă de cunoaştere.
Arta Regala, privită din acest unghi şi în acest context, îl ajută pe om în cadrul realizării sale spirituale prin intermediul unui proces iniţiatic care implică îndeplinirea unor reguli precise şi imuabile, respectarea gesturilor, stabilirea momentelor favorabile de îndeplinire a ritualurilor artistice .
Arta Regală devine sinonimă cu Marea Artă şi regina printre arte prin care omenirea în ansamblu trebuie construită şi fiecare individ trebuie perfecţionat pentru a-şi ocupa locul ce i-a fost stabilit în uriaşul edificiu al Marelui Arhitect al Universului " .

Daca as fi fost destept ceea ce nu ma caracterizeaza, asa as fi definit Arta regala . Eu sunt convins ca Adi a folosit doar ,,o metafora" pentru a scoate in relief preferintele sale si ceea ce priveste arta simplista, nefilozofica, usor de inteles si digerat de privitor . Adevarul este ca vad foarte multe expozitii si ma uit ca ,,prostul" Twisted Evil la unele lucrari (creatii artistice) carora nu le pot da nici o interpretare si sunt sigur ca nici autorul nu i le-a dat ,... asa a iesit .
Important este ca Adi a initiat doar o dicutie pentru ca ne-am cam indepartat prea mult de preocuparea de baza a acestui forum,... ,,arta" . Nu ar fi rau daca si alti membri i-ar urma exemplul . Eu am cunostintele limitate, asa ca va invit sa fiti simpli in gandire si exprimare pentru a va intelege ! Twisted Evil
GEORGE
GEORGE
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 2871
Data de inscriere : 15/06/2009
Localizare : LONDON - UK

Sus In jos

Ce este arta ? Empty Re: Ce este arta ?

Mesaj  Bogdan Dum Mai 30, 2010 6:21 pm

Chiar nu stiu ce insemna ce ai scris cu rosu. Serios. Iti sintetizez doar cateva nelamuriri: ce inseamna " realizarea spirituala a omului", ce inseamna "proces initiatic", care sunt "momentele favorabile", ce sunt "ritualurile artistice" si cine este "Marele Arhitect al Universului"??? Sper ca tu sa intelegi mai multe.
Nedumerirea mea apropos de "arta regala" a fost cat se poate de sincera. Tentatia de a intinde pictura pe un pat a lui procust si a taia ce atarna afara o avem toti, fiecare cu calapodul nostru.
Ce poate fi mai simplu si "nefilozofic" decat un dezastru ecologic?
In privinta simplitatii in gandire si exprimare, fiecare avem modul propriu de a posta si sincer, prefer sa ma inteleaga doar cativa decat sa ma chinui sa scriu altfel.
Bogdan
Bogdan
Moderator
Moderator

Numarul mesajelor : 65
Data de inscriere : 28/12/2009
Localizare : bucuresti

Sus In jos

Ce este arta ? Empty Re: Ce este arta ?

Mesaj  GEORGE Dum Mai 30, 2010 9:01 pm

Bogdan a scris:Chiar nu stiu ce insemna ce ai scris cu rosu. Serios. Iti sintetizez doar cateva nelamuriri: ce inseamna " realizarea spirituala a omului", ce inseamna "proces initiatic", care sunt "momentele favorabile", ce sunt "ritualurile artistice" si cine este "Marele Arhitect al Universului"??? Sper ca tu sa intelegi mai multe .

Hai Bogdane nu te face ca nu pricepi, am incercat si eu sa fac pe desteptul Very Happy , dar sa sti ca pentru mine este mult mai apreciat un om care este destept si face pe prostul, decat invers Twisted Evil .

Bogdan a scris: Nedumerirea mea apropos de "arta regala" a fost cat se poate de sincera. Tentatia de a intinde pictura pe un pat a lui procust si a taia ce atarna afara o avem toti, fiecare cu calapodul nostru.
Ce poate fi mai simplu si "nefilozofic" decat un dezastru ecologic?
In privinta simplitatii in gandire si exprimare, fiecare avem modul propriu de a posta si sincer, prefer sa ma inteleaga doar cativa decat sa ma chinui sa scriu altfel.

Departe de mine gandul sa intru cu tine in polemica, pentru ca sunt constient ca voi fi mereu pe locul doi . Problema este daca tu postezi doar pentru cativa, de ce mai pui intrebari si te arati mereu nedumerit cand altii posteaza in aceeasi maniera cu tine
? Very Happy
GEORGE
GEORGE
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 2871
Data de inscriere : 15/06/2009
Localizare : LONDON - UK

Sus In jos

Ce este arta ? Empty Re: Ce este arta ?

Mesaj  Bogdan Lun Mai 31, 2010 1:36 am

GEORGE a scris:

Hai Bogdane nu te face ca nu pricepi, am incercat si eu sa fac pe desteptul Very Happy , dar sa sti ca pentru mine este mult mai apreciat un om care este destept si face pe prostul, decat invers Twisted Evil .

Apreciez autoironia Wink

Pun intrebari atunci cand vreau sa-mi lamuresc ceva sau cand vreau ca celalalt sa-si lamureasca ceva. O sa mai vorbim despre socrate.
Daca nu pun intrebari inseamna ca sunt lamurit Smile
Bogdan
Bogdan
Moderator
Moderator

Numarul mesajelor : 65
Data de inscriere : 28/12/2009
Localizare : bucuresti

Sus In jos

Ce este arta ? Empty Re: Ce este arta ?

Mesaj  GEORGE Lun Mai 31, 2010 8:22 am

Bogdan a scris: Daca nu pun intrebari inseamna ca sunt lamurit Smile

Da, dar pe mine ma pui in situatia sa pun numai intrebari ! Very Happy

Una peste alta ma bucur ca se isca discutii, chiar daca cateodata sunt si contradictorii, important este sa fie cat mai constructive si pe intelesul tuturor . Lasand gluma la o parte fac un apel la toti ca mesajele sa fie cat mai lamuritoare si explicite d.p.d.v al continutului, dati cat mai multe detalii si nu fiti zgarciti cu declansarea unor subiecte noi Twisted Evil .
GEORGE
GEORGE
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 2871
Data de inscriere : 15/06/2009
Localizare : LONDON - UK

Sus In jos

Ce este arta ? Empty Re: Ce este arta ?

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum